Telèfon: 937 901 173 info@cafesmanigua.cat

La nostra història

«Des de 1915»

La botiga en qüestió es troba ubicada a la planta baixa de l’immoble situat al carrer de Santa Maria número 5, cantonada amb el carrer de Beata Maria. Aquest immoble està catalogat com a edifici gòtic civil amb una antiguitat aproximada de més de 350 anys d’existència i es considera que la seva construcció fou per acollir una família acomodada de l’època atesa l’estructura arquitectònica.

 Elvira Ricart i Coll fou la fundadora dels Cafès Manigua el 1915 ( una petita botiga situada al carrer Santa Maria, 4 de Mataró, on comença venent ultramarins com cafè, sucres i cacaus), però no fou fins al 1920, i gràcies a la prosperitat del negoci que s’enregistrà la marca i es féu fer nova retolació i quadres.

Però l’atzar féu que el meu avi, Josep Masjuan i Ricart, quedés orfe de pare i mare a l’edat de 14 anys i fou acollit pel seu oncle Narcís Ricart i Coll, el qual l’instruí en l’art de la cera i amb el temps li deixà a les seves mans la botiga situada a Mataró. Fou al 1966 que el meu avi va fer una remodelació total de la botiga, eliminant l’aspecte modernista que guardaba i donant-li un aspecte més modern i unificant el cafè i la cera dins el mateix local. Al 1983 la cedí a la meva mare M. Mercè Masjuan i Codina.

Des de l’1 de juny de 1999, un servidor, Enric Riera i Masjuan, juntament amb la meva esposa, Elisabet Auladell Costa, hem reprès les rendes del negoci amb el difícil repte d’ aconseguir la coexistència dels nostres orígens amb el món actual.

 Durant la primavera-estiu de 2002 vam fer una nova reforma. Es va construir un entrebigat trepitjable per suportar el doble sostre de DM hidròfug de 16 m/m donant la forma que més endavant es detallarà. L’antic sostre consta d’un enteixinat de fusta de melis amb tapes de fusta noble.

 El local en qüestió tenia dues obertures utilitzades com a portes d’entrada i sortida, seguint el model ja existent al modernisme, de les quals se’n va suprimir una, dotant-la com a gran aparador mirant cap a la plaça de Santa Maria i deixant l’altra obertura com a porta principal.

 Mirant l’entrada principal, al carrer de Santa Maria, observarem que està emmarcada per un portal de pedra de Montjuïc, conformat per grans carreus amb una senzilla motllura que ressegueix els muntants i la llinda, en forma d’arc. Les bases del muntant, presenten uns encoixinats de forma romboïdal. La porta, convertida ara en aparador, que dóna al carrer Beata Maria, presenta una distribució similar.

La resta de la façana és també conformada per grans carreus, també de pedra de Montjuïc, que uns altres més antics de granit del Maresme, dels que només en queden alguns petits vestigis com ara la pedra de la cantonada, que servia per evitar que les rodes dels carros, tartanes i carruatges de l’època freguessin la façana.

 De la part superior i a la banda esquerra de l’arc es despenja una forja inspirada amb reminiscències modernistes pròpies de l’antiga façana que suporten el rètol combinat de forja i metacrilat on es pot apreciar l’anunci dels Cafès Manigua que descansa per davant del llindar de pedra, que a la vegada, a la seva banda dreta anuncia al vianant la data d’inici de la torrefacció dels cafès a la família, realitzada també amb forja fent-hi constar l’any 1915.
 Per sota del llindar de pedra dos aparadors combinats amb pedra, ferro i vidre formen un petit rebedor per tal que el vianant pugui admirar les mercaderies exposades. Si es segueix avançant ens trobem amb una porta de vidre amb un tirador de ferro forjat en forma de faixa de les mateixes característiques que les que acompanyen els rètols i que surten a façana, on s’hi veuen uns grans de cafè. Aquesta porta està flanquejada per dues columnes presidides pels dos únics rosetons modernistes elaborats en fusta que ens han arribat fins als nostres dies del què en el seu dia fou la decoració interior i que sostenen a la seva part superior un forjat de fusta que uneix tota l’estructura de vidres per tal de donar una visió àmplia a tota la botiga.

Traspassada la porta crida l’atenció l’alçada que pren l’estança gràcies a la gran obertura en forma de gra de cafè que té el fals sostre, al mig de la qual hi destaca una aranya de cristall elaborada a Mallorca, pròpia de l’època de la Reina Isabel, que dóna llum a l’enteixinat del sostre, i està ajudada per altres punts d’il•luminació. S’acompanya d’altres elements antics, com ara una petita col•lecció de molinets de cafè, la imatge de la verge de la Immaculada Concepció, patrona dels cerers i comerciants segons l’antiga tradició catalana, de la qual en desconeixem la data de la seva creació.

 Acompanyant aquests elements uns grans quadres obra de l’artista i retolista de l’època J. Jutglar datats cap als anys 1920 i elaborats per a la decoració de la botiga de Cafès Manigua recorden al visitant l’època de l’esclavitud i de l’exportació dels diferents productes d’ultramarins provinents de les Amèriques. Conclouen aquesta obertura en forma de grà de cafè dues bigues en forma de V invertida que ajuden a simular, juntament amb el color marró fosc del sostre una visió metafòrica d’un grà de cafè gegant, escapçat a un extrem per deixar veure un arc cec de fàbrica d’en maó que servia d’unió entre les altres estances de la planta baixa de la casa.

 Si abaixem la vista veurem com, emmarcat per uns mobles de roure que recobreixen bona part dels murs de la botiga, units per un fris de fusta, i presidint la botiga es troba un quadre de l’artista abans esmentat J. Jutglar on hi consta l’anagrama i el nom de la marca registrada de Cafès Manigua que no es tracta d’altra cosa de dues palmeres amb cabanya de canyes dins un paisatge tropical.

 Seguint amb la descripció es va encarregar un quadre, obra de l’artista mataroní Joan Parés on mostra l’ordre combinat amb el desordre de la primera hora del matí amb el primer cafè del dia.

 La botiga sempre s’ha dedicat a la torrefacció i venda de cafès al detall, seguint la nostra antiga tradició, quasi desapareguda als nostres dies , de torrar amb llenya. Tot i ser un procés més lent , preserva tota la subtilitat de cada tipus de cafè.

CafèsManigua.cat